Stigende energipriser kræver politisk handlingStigende energipriser kræver politisk handling. 

17. januar 2022.

20.000 kroner om året. Så stor en ekstraregning risikerer danskere at blive mødt med, fordi energipriserne er eksploderet.

Eksempelvis kan en ganske almindelig familie med to voksne og to børn blive mødt med en ekstraregning på næsten 2000 kroner om måneden. Det er en voldsom ekstraregning, som for langt de fleste rammer tegnebogen hårdt. Særligt for danskere med lavere indkomster kan de voldsomme energipriser true med at sprænge hele husholdningsbudgettet.

Og hvad er så løsningen?

På længere sigt skal vi gøre os uafhængige af gas fra Putin, så det ikke er Rusland, der dikterer energipriserne herhjemme. De høje energipriser skyldes blandt andet, at prisen på gas fra Rusland er eksploderet. Europa kan ikke gøre sig uafhængige af gas fra Rusland i morgen, men det er et langt sejt træk, som vi er nød til at tage alvorligt.

Men vi skal også handle politisk på den korte bane. Alt imens energipriserne presser privatøkonomien, så kan staten sparer milliarder på tilskud til grøn energi.

Regeringen har sammen med de røde støttepartier afsat 100 millioner kroner i en såkaldt varmepakke. Men det er slet ikke tilstrækkeligt til at hjælpe alle de danskere, hvis økonomi presses af ekstraregninger. Jeg må også være ærlig og sige, at det nærmest virker nærigt at afsætte 100 millioner kroner, når staten sparer flere milliarder.

I Venstre ønsker vi at gå længere for at afbøde konsekvenserne af de ekstreme energipriser. Eksempelvis kan man sænke energiafgifterne, så danskerne skal betale færre penge til staten for deres varme- og elforbrug. Der er behov for at give danske familier en hjælpende hånd under denne ekstraordinære situation.